torstai 5. helmikuuta 2015

Radiantti 3-2014


Aurinko on saavuttanut aktiivisuusmaksiminsa ja ensimmäiset merkit aktiivisuuden vähenemisestä nähtiin heinäkuussa (2014). Heinäkuun alkupuoli oli runsaiden pilkkuryhmien ja pilkkujen aikaa, mutta pudotus oli nopeaa tultaessa kuukauden jälkipuoliskolle. Ensimmäinen täysin pilkuton vuorokausi nähtiin parisen viikkoa kuvan ottamisen (5.7.2014) jälkeen.  Tekniset tiedot: kaukoputki Ikharos (102/714 mm), Astrosolar-suodin, kamera Imaging Source DMK 41AU02.AS ja 2×barlow.


Radiantti 

3-2014

Tähtitieteellinen yhdistys Tampereen Ursa ry:n jäsenlehti
31. vuosikerta
Julkaisija
Tampereen Ursa ry.
PL. 18, 33501 Tampere
tampereenursa.fi

Toimitus

Päätoimittaja Kari A. Kuure
kari.kuure@tampereenursa.fi

Toimituksen sähköpostiosoite: radiantti@tampereenursa.fi

Radiantti ilmestyy neljä kertaa vuodessa: helmi-, touko-, elo- ja marraskuussa. Toimitukselle osoitettu aineisto tulee olla perillä ilmestymiskuukauden ensimmäisenä päivänä. Lehdessä julkaistuista kirjoituksista ja kuvista ei makseta käyttökorvauksia.


Tässä numerossa


Astromatkailua Arizonassa – osa 1

Arizona tarjoaa tähtitieteen harrastajille useita näkemisen arvoisia kohteita, joista kaksi tunnetuinta lienevät Percival Lowellin perustama observatorio Flagstaffissa ja maailman parhaiten säilynyt törmäyskraatteri, Meteor Crater, noin 50 km Flagstaffista itään. Kesälomaamme kuului automatka Yhdysvalloissa, ja Grand Canyon -vierailun yhteyteen oli luontevaa sovittaa myös nämä kaksi muuta mielenkiintoista nähtävyyttä. Artikkelin tässä osassa kerron Lowellista ja hänen observatoriostaan.

Astromatkailua Arizonassa – osa 2

Arizona tarjoaa tähtitieteen harrastajille useita näkemisen arvoisia kohteita, joista kaksi tunnetuinta lienevät Percival Lowellin perustama observatorio Flagstaffissa ja maailman parhaiten säilynyt törmäyskraatteri, Meteor Crater, noin 50 km Flagstaffista itään. Kesälomaamme kuului automatka Yhdysvalloissa, ja Grand Canyon -vierailun yhteyteen oli luontevaa sovittaa myös nämä kaksi muuta mielenkiintoista nähtävyyttä. Artikkelin tässä osassa kerron kraatterista, joka maallikosta näyttää selkeästi meteoriittitörmäyksen aiheuttamalta, mutta jonka alkuperästä tiedeyhteisö väitteli vielä 1960-luvulle asti.

Aurinkoa kuvaamassa

Auringon valokuvaamisella Tampereen Ursassa on jo vuosien perinteet. Viime vuosikymmenellä hankimme ensimmäisten joukossa silloin uuden laitevalmistajan Lunt Solarsystemsin valmistaman LS60T H-alfa -kaukoputken. Se on ollut ahkerassa käytössä tähän vuoteen asti. Kokemukset kaukoputken käytöstä olivat niin hyvät, että uskalsimme hankkia tänä vuonna saman valmistajan jo paljon kehittyneemmän ja suurikokoisemman version tyyppimerkinnältään LS100T H-alfa. Ennakko-odotukset olivat suuret laitteen suorituskyvystä, mutta kukaan ei arvannut kuinka erinomainen laite on kyseessä.

Syyskauden tähtitaivas

Syksyn tähtitaivas voi tarjota hyviä havaintomahdollisuuksia aina vain pidempää pimeänä pysyttelevälle taivaalle. Etenkin alkusyksy syyskuussa voi olla antoisinta aikaa: tähtitaivas on niin pimeä kuin vain mahdollista ja lämpötila pysyttelee aika mukavissa lukemissa. Lokakuussa sää käy aina vain epävakaisemmaksi. so. pilvisemmäksi, ja lämpötila saattaa tipahtaa jo pakkaselle. Marraskuussa on sitten jo selkeästi talvityypin säätilat vallitsevia ja taivas pysyttelee pilvisenä ja sateisena viikkoja.

Tornin vierestä

Romahtaa, ei romahda, romahtaa... Makeita munkkeja ontujalle. Juice avaruuteen. Kuu ei upota.

Ensimmäinen koira Kuussa – kootut kolumnit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti